Disiplinlerarası Öğrenci Sempozyumu

Tema ve Ana Konular

TEMA VE ANA KONULAR 

İstinye Üniversitesi İİSBF 1. Disiplinlerarası Öğrenci Sempozyumu, “Disiplinlerarası Çalışmalarda Sürdürülebilirlik” başlığı ile 16-17 Aralık 2024 tarihlerinde yüz yüze gerçekleşecektir. Uluslararası Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen sempozyum süresince ayrıca üniversite bünyesindeki Araştırma Merkezlerinde hali hazırda okuyan öğrencilerin ve mezunların katılımları ile sürdürülebilirlik teması çerçevesinde çalıştaylar düzenlenecektir. Eğitimlerini ve ilgi alanlarını sürdürülebilirlik konuları ile birleştirebilen İstinye Üniversitesi öğrencileri ve mezunları çalışmalarını paylaşmak üzere sempozyum ve çalıştaylara davetlidir. Oturumlar Türkçe ve İngilizce olarak gerçekleştirilecektir. 
Son yıllarda sıklıkla gündeme gelen sürdürülebilirlik kavramı, bir yandan insanın çevre, çevrenin de insan üzerindeki etkisinden hareketle doğa ve kültürü bünyesinde barındırırken öte yandan zaman ve mekânın birlikteliğinden hareketle insan, tarih ve coğrafyayı da içine alan disiplinlerarası bir kavram olarak tanımlanabilir.  
Kavramın yaygınlaşmasında Birleşmiş Milletler’in (BM) belirlediği 2030 Küresel Kalkınma Amaçları ve BM’e üye ülkelerin belirlenen hedeflere varabilmek için hazırladıkları planların rolü büyüktür. Kalkınma hedeflerinin, bugünün ihtiyaçlarının karşılanması sırasında üretim ve tüketim ilişkilerinden kaynaklanan negatif dışsallıkların giderilmesine ve eşitsizlikleri yok etmeye yönelik hazırlandığı görülmektedir. Bu kapsamda Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı’nda da (2024-2028) doğadaki dengenin korunabilmesi ve kaynak israfının önlenebilmesi için üretimde yenilenebilir kaynakların kullanımına dikkat çekilmektedir. Tüketimde ise aynı amaçlarla başta atığın azaltılması olmak üzere paylaşım, yeniden kullanım, onarım gibi günümüzün alışkanlıklarını değiştirecek tutumlara ihtiyaç olduğu vurgulanmaktadır. Tüm bu yeni tüketim biçimleri aslında zaman içinde farklılaşan doğa ve kültür etkileşiminin klasik üretim-tüketim ilişkisi üzerine yaptığı baskılar sonucu ortaya çıkmaktadır. Sorumlu ve bilinçli kaynak kullanımının yaygınlaştırılmasında eğitim kurumlarına oldukça iş düşmektedir. Bununla birlikte doğanın korunması, insana dair değerlerin korunması, herkesin eğitime, sağlığa ve diğer imkanlara eşit derecede ulaşma hakkının olması sürdürülebilir bir yaşam için gereklidir.  
İstinye Üniversitesi İİSBF’de bu kapsamdaki misyonu çerçevesinde; çevresel ve sosyal sorumluluk çalışmalarıyla birlikte, aynı zamanda yönetişim, ekonomik ve kültürel bazlı bütünleşik bir anlayışın yerleşmesi için sarf ettikleri çabaya öğrencilerini de ortak ederek topluma katkı sunmayı amaçlamıştır.
İstinye Üniversitesi öğrencileri bölümlerinden hareketle sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında farkındalık kazanmak ve alanlarından hareketle disiplinlerarası bir bakış açısıyla bu alanlara nasıl katkı sağlayabileceklerini deneyimlemek için sempozyumda yer alabilirler.  
Katılım çağrısına gönderilen bildiri özetleri, bölümler tarafından değerlendirilerek sempozyuma kabul edilecektir. Öğrencilerin farklı bölümlerden öğrencilerle birlikte çalışma yapmaları tavsiye edilir. Sempozyum kapsamında sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalar aşağıdaki başlıklarla ilişkili olarak ele alınabilir. Çalışmalar birden fazla başlığı ele alacak şekilde hazırlanabilir. Bu başlıklar aynı zamanda Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma başlıklarıdır.  
1- Yoksulluğa son  
2- Açlığa son  
3- Sağlıklı bireyler  
4- Nitelikli eğitim  
5- Toplumsal cinsiyet eşitliği  
6- Temiz su ve sıhhi koşullar  
7- Erişilebilir ve temiz enerji  
8- İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme  
9- Sanayi yenilikçilik ve altyapı  
10-Eşitsizliklerin azaltılması  
11-Sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları  
12-Sorumlu tüketim ve üretim  
13-İklim eylemi  
14-Sudaki yaşam  
15-Karasal yaşam  
16-Barış, adalet ve güçlü kurumlar   
17-Hedefler için ortaklıklar