Disiplinlerarası Öğrenci Sempozyumu

Çalıştay

Sanayileşmenin ilk yıllarında kitle şeklinde üretim için beklenti, işgücünün standart becerilere sahip olmasıydı. Ancak artık sürdürülebilir bir gelecek için standart becerilerin yeterli olmadığı bilinmektedir. Günümüz dünyasında teoriyi ve uygulamayı bir araya getiren sürdürülebilirlik odaklı kavramların hızlıca hayatımıza girmesi, üniversite eğitimleri boyunca ve sonrasında bireylerin beceri ve bakış açısı kazanması için çeşitli araştırmalarla desteklenmesini gereklilik haline getirmiştir.

Üniversiteler, öğrencilerin farkındalığının arttığı, bakış açılarının şekillendiği, davranışlarının değiştiği ve kariyere dair önemli kararların alındığı ortamlar olarak, sürdürülebilirlik eğitiminin de hayatın birçok alanına yansımasına katkıda bulunan odak merkezleridir. Öğrenciler, üniversitenin ilk yılından itibaren hayat boyu öğrenmenin adımlarını atmaktadır.  

Bugün üniversitelerin araştırma merkezlerinde, akademisyenlerle birlikte öğrenciler, yani geleceğin iş dünyası temsilcileri ve karar vericileri yer almaktadır. Rasyonel karar alma prensiplerine bağlı hareket etmesi beklenen Araştırma Merkezlerinden kendi başlıklarının yanı sıra farklı alanlardaki öğrencilerin sürdürülebilirlik parametreleri üzerinde düşünmelerini sağlayacak ortamları sunmaları beklenmektedir.  

Eğitim hayatları boyunca değişen dünyada sürdürülebilirlik kavramlarını içselleştirmiş, pratik etmiş ve gelişmesine katkıda bulunmuş öğrenciler bir yandan öğrendiklerini kolaylıkla gerek gündelik hayatlarına gerekse iş yaşamlarına aktarabilmenin yollarını fark ederken diğer yandan geleceğe yönelik davranışlarında ve verdikleri kararlarda sürdürülebilirlik ilkelerini göz önünde bulundurmayı şüphesiz ki ihmal etmeyeceklerdir.  

Bu kapsamda İstinye Üniversitesi bünyesinde çalışmalarına devam eden Araştırma Merkezlerinin, sürdürülebilirlik konusuna yaklaşımlarını ve deneyimlerini öğrencilere ve mezunlarımıza aktarabilecekleri ortamların yaratılması amacıyla sempozyum ile eş zamanlı olarak imkân sağlanmıştır.  

Araştırma Merkezleri çalıştay önerilerini Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma başlıklarından biri ya da birkaçı üzerinden verebilirler. Çalıştaylar başvuru durumuna göre Türkçe veya İngilizce olarak yüz yüze gerçekleştirilecektir. 

 

1-Yoksulluğa son  

2- Açlığa son  

3- Sağlıklı bireyler  

4- Nitelikli eğitim  

5- Toplumsal cinsiyet eşitliği  

6- Temiz su ve sıhhi koşullar  

7- Erişilebilir ve temiz enerji  

8- İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme  

9- Sanayi yenilikçilik ve altyapı  

10-Eşitsizliklerin azaltılması  

11-Sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları  

12-Sorumlu tüketim ve üretim  

13-İklim eylemi  

14-Sudaki yaşam  

15-Karasal yaşam  

16-Barış, adalet ve güçlü kurumlar   

17-Hedefler için ortaklıklar