Disiplinlerarası Öğrenci Sempozyumu

Sempozyum


İstinye Üniversitesi İİSBF 1. Di̇si̇pli̇nlerarası Öğrenci̇ Sempozyumu, “Disiplinlerarası Çalışmalarda Sürdürülebilirlik” başlığı ile 16-17 Aralık tarihlerinde gerçekleşecektir. Uluslararası Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen sempozyum süresince ayrıca üniversitemiz bünyesindeki Araştırma Merkezlerinde öğrencilerin katılımları ile konu hakkında çalıştaylar düzenlenecektir. Aldığı eğitimi sürdürülebilirlik konuları ile birleştirebilen İstinye Üniversitesi'nin hali hazırda okuyan öğrencileri ve mezunları hazırlayacakları çalışmalarını paylaşmak üzere sempozyum ve çalıştaylara davetlidir. Oturumlar Türkçe ve İngilizce olarak yüz yüze gerçekleştirilecektir.
BM Sürdürülebilir Kalkınma amaçları kıt kaynakları verimli kullanabilmek de dahil olmak üzere birçok küresel sorun ile ilgili ortaya koyduğu ortak amaçlara bakıldığında konunun çevre koruması, toplumsal gelişim ve ekonomik kalkınma boyutları ön plana çıkmaktadır. Bu üç alanın ortak kümeleri incelendiğinde ülkenin demografik yapısı, kaynak kullanımı, sağlık, eğitim, barınma, ulaşım-haberleşme ve alt yapı imkanları ile teknoloji düzeyi ve kapsayıcı kurumlarının birbiriyle ilişkisi ihmal edilemeyecek boyutlardadır ve 17 başlıktan oluşan BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları  ile  neredeyse birebir aynıdır.
Konunun çevre boyutuna odaklanıldığında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin açıkladıkları büyüme ve kalkınma hedeflerine ulaşmak için dünya kaynaklarını aşırı kullandıkları ve çevre sorunlarına yol açtıkları görülmektedir. Yine aynı ülkeler yaşanan küresel ısınma, iklim değişikliği ve iklim krizine kadar giden süreçte doğal kaynakların hızla tükenmesi sonucu gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanamaz duruma gelebileceğine dikkat çekmektedir. Bu kapsamda ülkeler bir yandan kıt kaynakları verimli kullanmaya özen gösterirken diğer yandan doğal kaynak kıtlığına alternatif üretmek için yenilenebilir kaynak arayışlarını sürdürmektedir. Üretim ve tüketimde bilinçlendirme faaliyetleri ile çevre konularının beraber yürütülmesini koordine edebilen ülkeler bir adım öne çıkmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma ve çevre bilincinin ortak sinerjisinden beslenen üçüncü ortak amaç toplumsal gelişim ise sürdürülebilir kalkınma amaçlarının tam olarak uygulanabilmesi paydaşlara ortak sorumluluk yüklenmesine vurgu yapar. Bu yüzden sürdürülebilir kalkınma hedefleri, merkezi ve yerel düzeylerdeki ilgili stratejilere ve politikalara ait tüm belgelere mümkün mertebe dahil edilmelidir. Bu durumda özellikle üniversitelerin SKA’larına katkı sunabilmeleri özel ve kamu sektörü ile STK’lar ile yapacakları iş birliklerine dayanmaktadır.  
Üniversiteler bu konuda bir an önce sorumluluk alarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerini eğitimlerinin bir parçası haline getirirken öğrencilerine yaratacakları farkındalıklar aşamasında önemli rol üstlenmelidirler.  
İşte bu yüzden üniversitelerde sürdürülebilirlik kavramının Meslek Yüksek Okulları, Lisans ve Lisansüstü programlarında farklı düzeylerde ele alınması gereğinden yola çıkılarak İstinye Üniversitesi İİSBF 1. Disiplinlerarası Öğrenci Sempozyumu’nun ilk teması  “Disiplinlerarası Çalışmalarda Sürdürülebilirlik” olarak seçilmiştir.